Monena esiintyvät pionit ja vaihtuvat värit

Monta nimeä samalla pionilla

Samalla pionilajikkeella voi olla useita nimiä eri viljelijöillä ja eri maissa.

Marechal Mac Mahon

Ehkäpä tunnetuin esimerkki on Marechal Mac Mahon. Se nimi esiintyy niissä maissa joissa kenraalia kutsutaan marsalkaksi eli Itä-Euroopassa. Monessa länsimaassa nimi on General Mac Mahon. Ranskalaisille ei ilmeisesti sopinut käyttää tätä nimeä ja siellä lajike on nimeltään Augustin d´Hour.

Marechal mac Mahon

Huang Jin Lun

Hieno keltainen kiinalainen kiinanpioni Huang Jin Lun on ainoa tosi keltainen kiinanpioni. Viljelijät monissa maissa ovat ruvenneet viljelemään sitä ja syytösten välttämiseksi on lajikenimi muutettu. Japanissa se on Yohkihi, USA:ssa Golden Wheel ja Hollannissa Goldmine.

Kiinanpioni ‘Huang jin Lun’

Monta pionia samalla nimellä

Paljon enemmän tuottaa hankaluuksia sellaiset lajike- (tai laji-) nimet, joihin kuuluu useampia erilaisia pioneja.

Yksi esimerkki tästä on Alice Harding. Sitä on valko- ja punakukkaisena kiinanpionina sekä lisäksi keltaisena puuvartisena risteytyksenä.

Meidän pitäisi vain aina muistaa mainita myyntitaimissa minkä värisestä Alicesta on kysymys. Pyrimme pitämään myyntivarastossa vain valkoisia. Koska meillä ei ole mahdollisuutta kukittaa kaikkia saamiamme materiaalieriä, pääsee joskus läpi myös punaisia kukkia. Se on ostajan kannalta ikävää vaikka lajikenimi on oikea.

Keltaista puuvartinen Alice Harding (Kinko) on ollut nyt valikoimassamme muutaman vuoden.

Onko tämänkin värisiä pioneja olemassa?

Ruotsalaiset ihmettelevät joskus että onko keltaistakin kaukasianpionia olemassa ja Suomessa sen kukan on oltava keltainen. Barbara on yleensä (vaalean)punainen, Saksassa kuitenkin tunnetaan myös valkoinen Barbara.

Entäpä sitten kun mennään harvinaisiin lajikkeisiin

Niistä ei ole kerta kaikkiaan paljoa tietoa, mutuja sitäkin enemmän. Peltola / Koivun pionikirja teki lajikkeen Tourangelle keskustelun kohteeksi ja halutuksi. Ranskalainen Dessert kehitti sen vuonna 1910. Dessertin taimisto jatkoi toimintaansa Dessertin kuoltua 1929.

Taimiston tärkeä osatoiminta oli markkinoida Dessertin laajan jalostustoiminnan tuotteita eri maiden viljelijöille. Nyt pitkään eläkkeellä ollut Hollantilainen pioniviljelijä hankki Tourangellea suoraan Dessertin taimistolta ja se on ollut pienimääräisenä kasvatuksessa yli 50 vuotta. Tänä aikana on sen viljely ja myös tietous siitä hävinnyt muualta. Tämä on suora kontakti Dessertin tuotantoon, muut Tourangellesta löytämäni tiedot ovat mutuja. Meidän Tourangellet ovat olleet näitä Dessertiltä yli 50 vuotta sitten tulleita.

Tourangelle nimisenä markkinoidaan kahdenlajisia pioneja, hennonpunaisia ja tummemmanpunaisia. Kummankin kukan ja koko kasvin koko ja muoto ovat samanlaiset, vain kukan väri erottaa ne toisistaan. Netissä on löydettävissä kummatkin värit.

Ei auta vaikka olisi minkälainen asiantuntija tahansa sanomaan mikä on oikea väri. Ketju on katkennut ja mustavalkoiset kuvat eivät kerro paljoa. Tummemmasta variaatiosta on kuitenkin varmemmat määritykset.

Vähän spekulaatiota:

Vaaleamman värisen Tourangellen kaltaisia hennonpunaisia lajikkeita on ”pilvin pimein”. Niitä on sadan vuoden takaa Ranskasta ja viime vuosilta USA:sta ja kaikkea mahdollista siltä väliltä. Sekaannuksen aihetta on. Mutta mikä olisi sen tummemman pionin lajike ellei se olisi Tourangelle?

Siis: Pionikirjassa kuvattu hennonpunainen pioni voi hyvinkin olla Tourangelle, se ei mitätöi sitä tosiasiaa että tummempikin Tourangelle on olemassa.

Tähän vielä yksi muistelus Tourangellesta vuosien takaa: Kuusi vuotta sitten oli Hollannissa eräällä viljelijällä myynnissä erä Tourangellea. Erä oli ”epäpuhdas”. Tourangellea oli kuulemma vain noin puolet.

Ostimme erän ja istutimme kaikki parisataa juurakkoa peltoon kasvamaan. Noin puolet kukista olivat vaaleita ja toinen puoli tummempia. Myyjä ei osannut sanoa mikä oli mitäkin lajiketta. Ja sitten tuli tehtyä yksi tyhmimpiä päätöksiä; kun ei täyttä selvyyttä pioneista ollut purkitimme kaikki ja myimme suoraan messu- ja kotimyyntinä halpoina tarjouspioneina värin mukaan. –Ja kuitenkin ne kaikki olivat väriin katsomatta kaikki Tourangellea.

Lukekaa myös muut artikkelit Pionien kukkien väimuutoksista yms. tässä osastossa.

Pionin kukkien värimuutoksesta

Pionivaari kirjoitti alkuvuodesta 2011 pitkän artikkelin Kotipuutarha-lehteen pionin kukkien värimuutoksista. Nämä muutokset voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

  1. Kukan väri muuttuu ympäristön vaikutuksesta pysyvästi. Se ei palaudu ennalleen ympäristötekijöiden muuttuessa tai ajan mittaan. Perimä ei muutu.
  2. Kukan väri (tai muoto) muuttuu, mutta palautuu ennalleen. Perimä ei muutu.
  3. Ominaisuuksien muutokset tapahtuvat kromosomirakenteen (perimän) muutoksen johdosta, eli tapahtuu mutaatio. Tämä voi tapahtua vain suvullisessa lisääntymisessä tai kasvupisteessä

Kotipuutarha –lehden artikkeli käsitteli tilanpuutteen vuoksi ainoastaan ensimmäisen ryhmän tapauksia.

Toimitusvaiheessa oli artikkeliin toimituksen taholta lisätty kappale, jossa kerrotaan että mutaation mahdollisuus pioneilla on tässä laajuudessa harvinaista. Se on kuitenkin mahdotonta.

Kyse on kasvullisesta prosessista, jossa mutaatio on useista kasvupisteistä vain yhdessä. Eli yhdestä versosta voi tulla erilainen kuin muut. Tämä mutaatio häviää syksyllä verson mukana. Pionista ei voi tehdä varsipistokkaita ja siten lisätä mutaatiota.

Seuraavilla muutoksilla ei ole mitään tekemistä epigeneettisten säätelymekanismien kanssa.

Muutokset

Ulkoisten tekijöiden aiheuttamat ja ennalleen palautuvat muutokset ovat pioneilla varsin yleisiä. Kukan koko, muoto ja väri voivat vaihdella.

Puutarhallamme sattui joitakin vuosia sitten vahinko.

Pionipenkin keskellä olevaa sakokaivoa tyhjennettäessä loiskahti sitä itseänsä muutaman vuosikymmenen lannoitustarvetta vastaava määrä pioneille. Seurauksena oli joidenkin pionien kuoleminen sienitauteihin, mutta ennen kaikkea kukkien värin muuttuminen punaiseen suuntaan. Valkoinen kiinanpionilajike ´White Wings´ muuttui vaaleanpunaiseksi ja ´Lian Tain´ keskitupsu punastui. 3-4 vuoden kuluttua kukat olivat ennallaan. Nämä muutokset ovat kasvin normaaleja reaktioita ympäristön muutoksiin. Lian Tain kuvat yllä.

Kerrottujen kukkien muuttuminen yksinkertaisiksi ja yksinkertaisten kerrotuiksi on melko yleistä. Lajikkeilla on erilainen alttius muutoksiin. ´Sarah Bernhard´ on esimerkki hyvin vakaasta lajikkeesta. En ole koskaan nähnyt yksinkertaista ´Sarah Bernhardia´. ´Karl Rosenfield´ ja ´Red Sarah Bernhard´ ovat joinakin vuosina vähän terälehtiä omaavia. ´Bowl of Beauty´ ja ´Auguste Dessert´ ilahduttavat usein kerrotuilla kukilla. Tämän tapaiset tapahtumat ovat kasvupisteessä tapahtuvia häiriöitä, mutaatioitakin.

Istutuksen jälkeen ovat ensimmäiset pionin kukat vajaita. Lopullinen koko, väri ja muoto saavutetaan ajan mittaan. Ensimmäisen vuoden kukat antavat vain ”etiäisen” lopullisesta.

Scroll to Top