Pionin taimen istuttaminen

Istuttamisen vaiheet lyhyesti

Kun ostat Pionien Kodin pionin, saat syksyllä jaetusta ja istutetusta pionin juurakosta luonnollisesti kasvuun lähteneen pionin astiataimen. Istutus puutarhaan voi tapahtua milloin tahansa kasvukauden aikana, mieluimmin kuitenkin keväällä, jolloin pionilla on aikaa koko kasvukausi juurtua uuteen paikkaan. Istutukseen kannattaa panostaa; sillä saavutetaan monen vuoden onnistunut kukinta.

  • Aurinkoinen, läpäisevä paikka. Syvyyttä oltava väh. 50 cm ja ainakin pari metriä matkaa suuriin puihin.
  • Kaivetaan syvä (40 cm) kuoppa, jonka pohjalle laitetaan lannoitetta; palanutta karjanlantaa, luujauhoa, kanankakkaa tms.
  • Väliin kerros pois kaivettua maata. Kastelu ja kerroksen tiiviiksi junttaaminen, tämä ehkäisee maan painumista.
  • Taimi pois ruukusta ja istutus samalle syvyydelle, jossa se ruukussa oli. Rinne tai kohopenkki on eduksi.
  • Istutuksen lopuksi kastelu.

Muutoin pionia kastellaan vain tarvittaessa, muutama kerta kesässä. Paahteisessa paikassa voivat nuoren taimen lehdet nuokkua; kasvi priorisoi kosteuden juuriston kasvattamiseen lehtien kustannuksella. Tila korjaantuu itsestään illan viiletessä.

Yllä mainittu koskee erityisesti yleisintä ja kestävintä kiinanpioni (ent. jalopioni) lajia.
Kiinanpioneja ovat mm. Sarah Bernhardt, Karl Rosenfield ja Festiva Maxima.

MUUTA HUOMIOITAVAA PIONEISTA JA ISTUTUKSESTA

Tarhapionit, hybridit, useat luonnonlajit ja puuvartiset ovat tässä järjestyksessä kiinanpioneja herkempiä liialliselle kosteudelle. Niille suosittelemme koho-, tai rinnepenkkiä, salaojitusta, istutuskuoppaan hiekan lisäämistä, juurenniskan päälle hiekan lisäämistä tai kaikkia näitä toimenpiteitä läpäisevyyden maksimoimiseksi. Peltomulta on parasta. Jos käytät pussimultaa, valitse mahdollisimman hiekkapitoinen tuote. Vältä runsasta kalkin käyttöä sekä orgaanisia aineita, kompostia ja turvetta. Hiekkaa tai soraa voi aina lisätä maa-ainekseen.

Puuvartiset istutetaan n. 10 cm ja Itoh-hybridit n. 5 cm syvyydelle. Pintamaan tulee olla läpäisevää.
Luonnonlajeilla on lievästi erilaisia vaatimuksia, esim. kaukasianpioni hyötyy varjosta ja tillipioni paahteesta, kaikki nauttivat läpäisevästä maasta.

Ensimmäisen kukinnan nuppujen poisto voi nopeuttaa juuriston kehitystä. Heti kukinnan jälkeen kuihtuneiden kukkien poistaminen ajaa lähes saman asian, sillä siementen kehitys estetään.

Videolla istutamme tavallisen pionin keväällä

YouTube player
Scroll to Top