Pionien ominaisuuksista – Miksi tietoja on usein esillä niin vähän?

Onko se pioni juuri tällainen?

Kävijät kysyvät usein pionien ominaisuuksista: tarkka kukan väri sävylleen, kasvin korkeus, kukinta-aika, tuoksu jne. Useimmat näistä ominaisuuksista ovat subjektiivisia tai useasta tekijästä jouhtuen vaihtelevia. Saamamme käytännön opetuksen jälkeen emme yleensä voi kertoa paljoakaan.

Muutamia vuosia sitten esittelimme erään lohenpunaisen kiinanpionilajikkeen lohenpunaisena. Seurauksena oli ryöppy moitteita ja pari korvausta. Minkäs teet kun osa asiakkaista pitää lajiketta lämpimän aniliinina ja asiakas on aina oikeassa. Ja onhan Itämeren lohi aivan toisen värinen kuin lohi Atlantissa. Värivivahteet onkin unohdettava täysin. Kullakin on käsityksensä sävyistä, edes värin intensiteetistä ei ole yleispätevää sanallista asteikkoa. Voimme esimerkiksi jakaa punaisen värin voimakkuuden neljään ryhmään: tummanpunainen, punainen, vaaleanpunainen ja hennonpunainen. –Ja sitten tulee joku ja tivaa mihin kohtaan tarkalleen osuu pinkki.

Kosteassa varjossa siinä omenapuun alla ja lehmänlanta-annoksen saaneena tulee Bowl of Beauty puolitoistametriseksi ja puutarhan laidalla paahteessa jää korkeus 0,8 metriin, siinä pohjoispuolella oleva kotikoivu vie voiman ja kosteuden. Ilmoitamme pionin korkeuden vain jos se on suuresti poikkeava.

Kesällä 2011 kukki Sarah Bernhard meillä Lounais-Suomessa kesäkuun lopussa ja elokuun alussa oli Inarissa komeita kukkia. Kukinta-aika on asia josta voi kertoa vain paikallisesti, sittenkin täytyy ottaa huomioon parin-kolmen viikon vuosittaiset vaihtelut. Ja kertoa aika johonkin toiseen tapahtumaan verrattuna, ei päivämäärinä.

Tuoksun voimakkuus on objektiivisin asia näissä ominaisuuksissa.

Seuraavassa on eräiden paljon myytyjen kiinanpioniemme tuoksun voimakkuus numeroilla ilmaistuna:

1 Voimakkaasti tuoksuva  2 Tuoksuva  3 Heikosti tuoksuva  4 Tuoksuton

2 Amabilis2 Jadwiga
2Barbara4Kansas
3Bunker Hill2Karl Rosenfield
2Dr. Alexander Fleming3Moon of Nippon
1Duchesse de Nemours3Sarah Bernhard
1Festiva Maxima3Shirley Temple
4Hei Hao Bo Tao2Ursinow

Koska suurin osa ihmisistä ei erota ruusun ja kielon tuoksua toisistaan emme kerro tarkkaan mitä joku tuoksu muistuttaa. Jos sanomme jotain yksiselitteistä kuten makea tai sitruuna tulee heti vastaväitteitä. Jos taas kerromme, että kukalla on pähkinäinen kanelintuoksu jossa joukossa on vähän laventelia, niin se kelpuutetaan heti.

Kiinanpionit ovat ruotsinkielellä tuoksu- tai hajupioneja. Pahimpien allergikkojen kannatta välttää niitä. Yleisesti ottaen haju vähenee kukan tullessa tummemmaksi. Valkoiset ovat tuoksuvimpia (loistavana poikkeuksena Shirley Temple) ja tummanpunaiset heikkotuoksuisia. Allergikoille voi suosittaa tarhapioneja ja luonnonlajeja.

Jos taas joku haluaa hajua puutarhaan niin Rockin pionit ovat niitä tuoksuvimpia. Yksi Rockin pionin kukka voi tyynenä iltana hajustaa koko puutarhan.

Shopping Cart
Scroll to Top