Juurakko vai astiataimi? Pionien myynnin ja siirron kaksi hyvää konseptia.


1. Pionin juurakko

Kaikki pioninviljelijät nostavat pionit maasta syksyllä kasvukauden päätyttyä. Juurakot jaetaan sopiviksi
istutuspaloiksi, eli jakotaimiksi. Parhaassa tapauksessa jakotaimet voidaan istuttaa heti puutarhaan
elo- syyskuun vaihteessa, jotta niillä on vielä samana syksynä aikaa aloittaa hiusjuurten kasvatus.
Yleisesti Suomessa tehdään näin harvemmin, sillä:

  • Puutarhaliikkeissä on harvemmin syksyisin saatavana paljasjuurisia juurakoita
  • Keski-Euroopan kasvukausi päättyy myöhemmin. Siellä nostetut juurakot ovat Suomessa pääosin lokakuussa, usein vasta marraskuussa. Suurimmassa osassa Suomea ei enää marraskuussa voi istuttamista suositella.
  • Routanoste on ongelmana rannikkoalueilla ja huonona talvena muuallakin Suomessa. Maan jäätyessä ja sulaessa muutaman kerran peräkkäin, voivat syksyllä istutetut pioninjuuret ollakin keväällä maan pinnalla ja kaivata uuden istutuksen.

2. Pionin astiataimi

Syksyllä juurakko, jota ei heti voida istuttaa maahan, istutetaankin ruukkuun, eli tehdään astiataimi. Ruukussa pionilla on syksyllä pari kuukautta aikaa alkaa juurtua ennen talven lepokauttaan. Talvisäilytyksen jälkeen pioni on heti keväällä valmiissa kasvussa maassaan istutusajan alkaessa. Taimet tulisi saada talvehtimaan mahdollisimman kontrolloiduissa olosuhteissa, joissa ne eivät ala kasvaa liian aikaisin keväällä.

Astiatainta hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota maan laatuun; täysin turpeiseen maahan
istutetut eivät ole niitä parhaimpia. Laadusta kertoo myös multapaakun kiinteys ja siinä ilmenevät
pionin hiusjuuret. Astiataimen voi istuttaa myös syksyllä. Mahdollisuus istuttaa koko kauden
onkin ehdottoman suuri etu juurakkoon verrattuna.


3. Pionin paljas juurakko keväällä?

Kolmatta hyväksi todettua istutuskonseptia ei ole. Syksyllä nostettuja ja kuukausia varastoituja juurakoita ei kannata ostaa keväällä. Lähes poikkeuksetta juurakot joko homehtuvat, kuivuvat tai ovat isossa kasvussa juurien ja varsien mykkyränä. Vaikka juurakot saataisiin keväällä maan sulaessa onnistuneesti istutettua, hidastuu pionin kasvu ja kukinta ongelmien johdosta usein ainakin vuodella.

Pionien Kodin pioneista

Pionien Kodin pionit ovat käsin istutettuja astiataimia. Vain syksyn optimaalisimpana istutusaikana myymme paljaita juurakoita, lähes suoraan pellosta nostamisen jälkeen. Ruukutusmultana käytämme Kekkilän taimiseosta, joka sisältää vaalean rahkaturpeen lisäksi noin puolet hiekkaa ja hietasavea. Se on ollut meille sopivin vaihtoehto suursäkeissä toimitettavista vaihtoehdoista. Kosteudelle herkemmille lajikkeille, kuten esimerkiksi tillipionille, lisäämme vielä hiekkaa purkkiin jo istutettaessa.

Teemme astiataimet laadukkaista juurakoista, jotka on nostettu omasta maasta, sopimusviljelypelloiltamme tai yhteistyökumppaniemme pelloilta Suomesta tai ulkomailta. Yhteistyöllä on syvät juuret, ja suoritammekin laadunvalvontaa Euroopan pionipelloilla kasvukauden aikana sekä noutaessamme juurakoita syksyllä. Näin pystymme takaamaan laadukkaat astiataimet ja vastaamaan lajikeaitoudesta.

Kasvatamme vaihtelevissa määrin pioneja myös siemenistä. Siemenlisäys on pitkäaikainen projekti,
minkä takia se on kaupallisella alalla melko harvinaista. Vannoutuneelle harrastajalle kyseessä on ihana ja sitäkin antoisampi projekti, jota voimme ehdottomasti suositella.

Laajan myyntivalikoiman lisäksi tarjoamme runsaasti tietoa pioneihin liittyen yli 20 vuoden
kokemuksella, muun muassa kevät- ja kesätapahtumissa. Lue lisää tietopankistamme.

Shopping Cart
Scroll to Top