10 kysytyintä kysymystä ja vastausta pioneista

“Kymmenen kärjessä” kysymyksiä pioneista

Milloin pionin voi siirtää?

Elo-syyskuun vaihteessa, kun kasvukausi on miltei ohi, mutta pionilla on vielä aikaa juurtua uuteen paikkaan. Siirto ei vaikuta seuraavan kevään kukintaan, koska kukka-aiheet ovat jo silloin valmiina silmuissa.

Kevätsiirrot ovat ongelmallisia.

Mikä on pionin oikea istutusaika?

Pionit nostetaan maasta ja jaetaan syksyllä. Tästä on aiheutunut väärinkäsitys, joka on yleinen jopa puutarhakirjoittajien keskuudessa, että pionit on istutettava syksyllä puutarhaan. Pionin juurakot on saatava heti jakamisen jälkeen maahan juurtumaan, aivan samantekevää istutetaanko ne puutarhaan tai ruukkuun. Syksyllä oikea-aikaisesti ruukkuun istutetun astiataimen oikea istutusaika puutarhaan on aina kun maahan saa reiän.

Routaherkillä seuduilla, ennen kaikkea lounaisimmassa Suomessa, on kevätistutus paras. Siten vältetään juurakoiden kohoaminen maan pinnalle talven mittaan.

Mikä on oikea istutussyvyys?

Pionin juuren niskaan kehittyy parhaiten silmuja 3-5 sentin syvyydessä. Maan pinnalla oleva juuren niska ei kehitä uusia silmuja ja syvällä oleva leviää hyvin hitaasti ja kukkii heikosti.

Miksi pioni ei kuki?

Lyhyt vastaus on: Se ei jaksa.

Ravinnetaso on voinut olla edellisenä kasvukautena heikko kukka-aiheiden kunnolliselle muodostumiselle tai kesä ja syksy ovat olleet hyvin sateisia.

Joskus saattaa myös korkea ravinnetaso (kanankakka!) ehkäistä kukintaa.

Miksi pionin nuput ruskettuvat ja kuivuvat?

Yleisin syy on yöpakkanen, se vaikuttaa vaikka nuput eivät olisi vielä näkyvissä. Osavastaus voi olla myös edellisessä kohdassa. Kastelu kylmällä vesisuihkulla kuumana päivänä nuukahduttaa nuput.

Miksi pionin kukista tuli erilaiset kuin kuvassa?

Kukan ulkonäkö muodostuu perinnöllisten ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksena. Ympäristötekijät (pH, ravinnetaso, kosteus, valoisuus, lämpötila, jne.) vaikuttavat kukan kokoon, muotoon ja väriin. Niinpä esim. joidenkin epävakaiden lajikkeiden vaaleanpunaiset ja kerrotut kukat voivat muuttua tummanpunaisiksi ja yksinkertaisiksi.

Miten pääsee eroon pioneissa olevista muurahaisista?

Muurahaiset eivät ole kasvissyöjiä, ne eivät vahingoita pionia. Jos ne häiritsevät katsojaa, ne voi torjunta-aineilla saada muuttamaan toiseen paikkaan.

Syövätkö jänikset ja myyrät pioneja?

Jos ne kerran erehtyvät haukkamaan palan, ne juoksevat kovaa, niin pahanmakuinen oli suupala.

Milloin pionit leikataan?

Pionille leikkaamisen ajankohta on samantekevää. Varret saattavat kerätä suojaavaa lunta juurakon päälle, mutta toisaalta ne pitävät maan kosteana syksyllä ja alkutalvesta, sekä kasvattavat sieni-infektioiden riskiä tulevalla kasvukaudella.

Miksen saa kasvatettua yhtä komeita pioneja kuin mummolla oli?

Mummon mökki oli siellä mäen päällä soraisessa maassa. Siinä olivat sopivat ja läpäisevät kosteusolosuhteet pioneille. Pionit kasvavat heikoimmin tasaisella maalla ja ostomullassa, joka on poikkeuksetta hyvin turvepitoista. Lisäksi mummolla ei ollut kalkkia, keinolannoitteita eikä vesiletkua.

Älkää ”hoitako” pionejanne pilalle. Hyvin tehdyn istutuksen ja istutuslannoituksen jälkeen pioneja pitää vuosikausia vain ihailla.

Shopping Cart
Scroll to Top