Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu. – PIONIPÄIVIEN kehitys

Pionipäivät Pionien Kodissa 26.-30.6.2024

ENSIMMÄINEN PIONIPÄIVÄ

Kesä 2012 oli kolea. Pionien kukinta oli vasta saavuttamassa huippunsa, kun samaan aikaan Pionien Kodissa vieraili asiakkaita päivä päivältä vähemmän. Kevät- ja kesäkukat oli jo ostettu ja istutettu eikä taimistolle enää ollut yhtä paljon asiaa. Pionien ostajia kävi muutamia, mutta ei heitäkään mitenkään liikoja ollut. Tyttärellä Tuulalla välähti (saan kerrankin kehuttua itseäni): Entäpä jos järjestettäisiin Pionipäivä parhaimpaan pionien kukinnan aikaan heinäkuun ensimmäisenä lauantaina? Nämä olivat ensimmäisen Pionipäivän syntysanat. Samana päivänä oli Taivassalon suuri tapahtuma Silakrysäys ja toivottiin että osa rysäysvieraista saataisiin myös tutustumaan kukkiviin pioneihin.

Pionivaari Matti oli heti juonessa mukana. Matin tyylin mukaisesti, mentiin vauhdilla päätyyn asti: Pionipäivästä julkaistiin mainos sanomalehdissä, jopa Turun-Sanomien etusivulla. Ällistyimme miten paljon väkeä viitsi Turun alueelta lähteä ajelulle maalaispitäjään pioneja katsomaan.

PIONIPÄIVIEN KEHITYS

Vuosina 2013 ja 2014 Pionipäivä lauantaita vietettiin yhtä viikonloppua aiemmin eli juhannuksen jälkeisenä lauantaina. Päätimme ankkuroida kesän kohokohdan juuri tähän viikonloppuun; juhannuksena ei kannata tapahtumaa järjestää ja toinen juhannuksen jälkeinen viikonloppu on useimmin huonompi vaihtoehto pionien kukinnan kannalta.

2015 lähtien venytettiin Pionipäivä Pioniviikonlopuksi.

2019 järjestettiin Pioniviikonloppuna yhteistyössä Suomen Pioniseuran kanssa tiettävästi Suomen ensimmäinen pionien leikkokukkanäyttely ja –kilpailu. Kauneimmaksi pioniksi valittiin Etched Salmon.

2020 ”koronakesänä” venytettiin Pioniviikonloppu viisi päivää kestäväksi tapahtumaksi. Haluttiin taata vierailijoille enemmän aikaa kierrellä näytemaita vähemmässä väentungoksessa. Tarjouksia, kahvia & virvokkeita ja ohjelmaa oli heti keskiviikosta alkaen. Leikkonäyttelyn johdosta lauantai on suosituin päivä, mutta pienemmästä säpinästä pitävä voi vierailla meillä aiemmin tai sunnuntaina.

ERILAISIA IDEOITA

Mitä erilaisimpia hassun hauskoja ja osa jopa hyviä ideoita olemme päässeet kokeilemaan Pionipäivien yhteydessä. On kierretty näytemaita. On ollut pionien istutusnäytöksiä. Pionivaari kokosi ihmisiä infoständilleen Sanaa kuulemaan. Floristin johdolla on opeteltu tekemään leikkokukkakimppuja. On saatu opastusta pionien kuvaamiseen. On kuultu neuvoja muistakin perennoista. On ollut kahviteltta ja pop-up kahvilaa.

LEIKKOKUKKANÄYTTELY

Pionipäivien ehdoton kohokohta on lauantaiaamulla alkava pionien leikkokukkanäyttely ja –kilpailu. Näyttelystä on tullut niin suosittu, että vuodesta 2022 lähtien on äänestys ollut kaksipäiväinen. Meillä kun on vielä oppimista miten saada priimakuntoisia pioneja juuri tuoksi yhdeksi tärkeäksi päiväksi. Aiemmin kukinnan aloittavista pioneista säilömme leikkoja jääkaapissa. Väistämättä näyttelyssä on jokin pioni jo hetken kukkinut ja joissain muussa pioneissa ovat kukat vielä täyteen loistoonsa kehittymässä.

Suomen Pioniseuran puheenjohtaja Riitta Juonala ansaitsee erityiskiitoksen! Riitta on tuonut puutarhastaan paljon pioneja jokaiseen näyttelyyn.

Näyttelytila, vanha kiviseinäinen navetta, viilennetään ja pimennetään auringonvalolta. Näyttelyn pionit käydään läpi ja freesataan joka aamu. Nuupahtaneet poistetaan. Näyttelyssä on pioneja niin suuri määrä, että vaikka väsähtäneitä yksilöitä poistetaan, pysyy näyttelytila kauniina jopa viikon ajan.

MITÄ SEURAAVAKSI KEKSITÄÄN

Parhaillaan ideoimme kesän 2024 Pionipäiviä. Keksittäisiinkö jokin uusi vetonaula tähän kesään? Muutaman vuoden tauon jälkeen voisi taas pitää istutusnäytöksiä. Olisiko parempi, että me pionienkotilaiset kiertelisimme pihalla ja esittelisimme näytemaita non-stoppina vai olisiko meillä ennakkoon ilmoitetut ajastetut esittelykierrokset? Lauantaina alkava pioninäyttely tulee kuitenkin pysymään kohokohtana!

Shopping Cart
Scroll to Top