Luujauho

Luujauho

9,00  (sis alv 24%)

Saatavuus: Varasto loppu

YLEISTÄ LUUJAUHOSTA

Luujauho on erinomainen yleislannoite monivuotisille kasveille hidasliukoisuutensa ansiosta. Sillä voidaan suorittaa peruslannoitus istutuksen yhteydessä ja sillä voidaan hoitaa suurin osa ylläpitolannoituksesta myöhempina vuosina. Ravinteet liukenevat luujauhosta hitaasti, joten varsinaisesti ylilannoituksen vaaraa ei ole.

Luujauhossa on lähes kaikki pää- ja hivenravinteet mitä kasvit yleisesti tarvitsevat. Päärivinteiden (NPK) pitoisuudet yleisimmissä eri valmistajien luujauhoissa:

Typpi (N) 7-10%.  Se on sopiva pitoisuus pioneille, tämäkin typpi on hitaasti kasvin käytössä ja vaikutus kestää pitkään. Typpeä tarvitaan etenkin kasvukauden alussa versojen kasvattamiseen.

Fosfori (P) 7%.  Aivan sopiva pitoisuus pioneille. Fosfori on tärkeä kukka-aiheiden muodostumisessa loppukesän mittaan. Pioneilla heinä- elokuu määräävätkin seuraavan vuoden kukinnan.

Kalium (K) 0-1%.  Se on liian vähän pioneille, jos luujauho on ainoa lannoitus. Kaliumia tarvitaan etenkin kasvukauden lopussa tuleentumisen ja talvehtimisen varmistamiseksi. Kaliumia lisää saadaan tehokkaasti eläinten lannasta tai vaikkapa varovaisella lehtipuutuhkan lisäyksellä. On myös suositeltavaa antaa pioneille loppukesällä syyslannosta (PK-lannos), jolloin varmistetaan kasville riittävä kaliumin saanti.

LUUJAUHON KÄYTTÖ PIONEILLA

Laita pionin istutuksen yhteydessä kuopan pohjalle n. 1 dl luujauhoa, hieman maata ja hypi maa tiiviiksi. Näin pionin alle muodostuu ”ravintopankki” jonka pioni löytää tulevina vuosina. Juuri istutettu monivuotinen kasvi ei saisi saada liikaa ravinteita parina ensimmäisen vuotena. Tämän ravintopankin päälle kasataan korkea kohopenkki johon pioni istutetaan. Katso tarkemmat istutusohjeet Kiinanpionien istutuksesta- ja hoidosta

Tulevina vuosina voidaan luujauholla hoitaa pionien ylläpitolannoitus. Etenkin keväällä ja alkukesällä luujauho on erinomainen lannoite typpipitoisuutensa ansoista. Luujauhoa (n. 1 dl) sirotellaan pionin ympärille ja varovasti muokataan pintamaahan. Loppukesästä tulisi jo hieman hillitä luujauhon käyttöä, koska lisätty typpi saattaa pitää pionin vihreänä liian pitkään eikä se ymmärrä tuleentua syksyllä oikea-aikaisesti. Luujauho on kuitenkin aika hidasta liukenemaan ja sillä on lähes mahdotonta lannoittaa liikaa tai vääränä ajankohtana.

Kaikessa lannoittamisessa on tarkkojen määrien sanominen mahdotonta. Määrät riippuvat maan laadusta, happamuudesta, kasvin koosta jne. Mainittu 1 dl on varovainen määrä. Mikäli maa on köyhää, voidaan istutuksessa laittaa enemmän luujauhoa tai vaikkapa lisätä kuopan pohjalle jotain eläimen lantaa. Myöskin ylläpitolannoituksen määrään vaikuttaa onko pioni jokin pieni, hitaasti kasvava laji vai iso tuuhea kiinanpioni.

 

LUUJAUHON KÄYTTÖ PIONILLA

ISTUTETTAESSA: n. 1 dl kuopan pohjalle.

YLLÄPITO: n. 1 dl keväällä / alkukesällä pintamaahan sekoitettuna. Lisää kaliumia loppukesällä.

 

 

Shopping Cart
Scroll to Top