Pionin kukkien värimuutoksesta

Kirjoitin alkuvuodesta 2011 pitkän artikkelin pionin kukkien värimuutoksista. Nämä muutokset voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

  1. Kukan väri muuttuu ympäristön vaikutuksesta pysyvästi. Se ei palaudu ennalleen ympäristötekijöiden muuttuessa tai ajan mittaan. Perimä ei muutu.
  2. Kukan väri (tai muoto) muuttuu, mutta palautuu ennalleen. Perimä ei muutu.
  3. Ominaisuuksien muutokset tapahtuvat kromosomirakenteen (perimän) muutoksen johdosta, eli tapahtuu mutaatio. Tämä voi tapahtua vain suvullisessa lisääntymisessä tai kasvupisteessä

Seuraava artikkeli

Seuraava artikkeli Kotipuutarha –lehdessä käsitteli tilanpuutteen vuoksi ainoastaan ensimmäisen ryhmän tapauksia.

Toimitusvaiheessa on artikkeliin toimituksen taholta lisätty kappale, jossa kerrotaan että mutaation mahdollisuus pioneilla on tässä laajuudessa harvinaista. Se on kuitenkin mahdotonta.

Kyse on kasvullisesta prosessista, jossa mutaatio on useista kasvupisteistä vain yhdessä. Eli yhdestä versosta voi tulla erilainen kuin muut. Tämä mutaatio häviää syksyllä verson mukana. Pionista ei voi tehdä varsipistokkaita ja siten lisätä mutaatiota.

Seuraavilla muutoksilla ei ole mitään tekemistä epigeneettisten säätelymekanismien kanssa.

Muutokset

Ulkoisten tekijöiden aiheuttamat ja ennalleen palautuvat muutokset ovat pioneilla varsin yleisiä. Kukan koko, muoto ja väri voivat vaihdella.

Puutarhallamme sattui joitakin vuosia sitten vahinko.

Pionipenkin keskellä olevaa sakokaivoa tyhjennettäessä loiskahti sitä itseänsä muutaman vuosikymmenen lannoitustarvetta vastaava määrä pioneille. Seurauksena oli joidenkin pionien kuoleminen sienitauteihin, mutta ennen kaikkea kukkien värin muuttuminen punaiseen suuntaan. Valkoinen kiinanpionilajike ´White Wings´ muuttui vaaleanpunaiseksi ja ´Lian Tain´ keskitupsu punastui. 3-4 vuoden kuluttua kukat olivat ennallaan. Nämä muutokset ovat kasvin normaaleja reaktioita ympäristön muutoksiin. Lian Tain kuvat yllä.

Kerrottujen kukkien muuttuminen yksinkertaisiksi ja yksinkertaisten kerrotuiksi on melko yleistä. Lajikkeilla on erilainen alttius muutoksiin. ´Sarah Bernhard´ on esimerkki hyvin vakaasta lajikkeesta. En ole koskaan nähnyt yksinkertaista ´Sarah Bernhardia´. ´Karl Rosenfield´ ja ´Red Sarah Bernhard´ ovat joinakin vuosina vähän terälehtiä omaavia. ´Bowl of Beauty´ ja ´Auguste Dessert´ ilahduttavat usein kerrotuilla kukilla. Tämän tapaiset tapahtumat ovat kasvupisteessä tapahtuvia häiriöitä, mutaatioitakin.

Istutuksen jälkeen ovat ensimmäiset pionin kukat vajaita. Lopullinen koko, väri ja muoto saavutetaan ajan mittaan. Ensimmäisen vuoden kukat antavat vain ”etiäisen” lopullisesta.