Monena esiintyvät pionit

Samalla pionilajikkeella voi olla useita nimiä eri viljelijöillä ja eri maissa.

Marchal Mac Mahon.

Ehkäpä tunnetuin esimerkki on Marchal Mac Mahon. Se nimi esiintyy niissä maissa joissa kenraalia kutsutaan marsalkaksi eli Itä-Euroopassa. Monessa länsimaassa nimi on General Mac Mahon. Ranskalaisille ei ilmeisesti sopinut käyttää tätä nimeä ja siellä lajike on nimeltään Augustin d´Hour.

Tästä ei aiheudu mitään sekaannuksia kunhan käytämme aina samaa nimeä.

Huang Jin Lun

Hieno keltainen kiinalainen kiinanpioni Huang Jin Lun on ainoa tosi keltainen kiinanpioni. Viljelijät monissa maissa ovat ruvenneet viljelemään sitä ja syytösten välttämiseksi on lajikenimi muutettu. Japanissa se on Yohkihi, USA:ssa Golden Wheel ja Hollannissa Goldmine.

Paljon enemmän tuottaa hankaluuksia sellaiset lajike- (tai laji-) nimet, joihin kuuluu useampia erilaisia pioneja.

Yksi esimerkki on Alice Harding. Sitä on valko- ja punakukkaisena kiinanpionina sekä lisäksi keltaisena puuvartisena risteytyksenä.

Meidän pitäisi vain aina muistaa mainita myyntitaimissa minkä värisestä Alicesta on kysymys. Pyrimme pitämään myyntivarastossa vain valkoisia. Koska meillä ei ole mahdollisuutta kukittaa kaikkia saamiamme materiaalieriä, pääsee joskus läpi myös punaisia kukkia. Se on ostajan kannalta ikävää vaikka lajikenimi on oikea.

Keltaista puuvartista Alice Hardingia ei Suomessa ole ollut myynnissä.

Onko keltaistakin kaukasianpionia olemassa

Ruotsalaiset ihmettelevät joskus että onko keltaistakin kaukasianpionia olemassa ja Suomessa sen kukan on oltava keltainen. Barbara on yleensä (vaalean)punainen, Saksassa kuitenkin tunnetaan myös valkoinen Barbara.

Entäpä sitten kun mennään harvinaisiin lajikkeisiin.

Niistä ei ole kerta kaikkiaan paljoa tietoa, mutuja sitäkin enemmän. Peltola / Koivun pionikirja teki lajikkeen Tourangelle keskustelun kohteeksi ja halutuksi. Ranskalainen Dessert kehitti sen vuonna 1910. Dessertin taimisto jatkoi toimintaansa Dessertin kuoltua 1929.

Taimiston tärkeä osatoiminta oli markkinoida Dessertin laajan jalostustoiminnan tuotteita eri maiden viljelijöille. Nyt pitkään eläkkeellä ollut Hollantilainen pioniviljelijä hankki Tourangellea suoraan Dessertin taimistolta ja se on ollut pienimääräisenä kasvatuksessa yli 50 vuotta. Tänä aikana on sen viljely ja myös tietous siitä hävinnyt muualta. Tämä on suora kontakti Dessertin tuotantoon, muut Tourangellesta löytämäni tiedot ovat mutuja. Meidän Tourangellet ovat näitä Dessertiltä yli 50 vuotta sitten tulleita.

Tourangelle nimisenä markkinoidaan kahdenlajisia pioneja, hennonpunaisia ja tummemmanpunaisia. Kummankin kukan ja koko kasvin koko ja muoto ovat samanlaiset, vain kukan väri erottaa ne toisistaan. Netissä on löydettävissä kummatkin värit.

Ei auta vaikka olisi minkälainen asiantuntija tahansa sanomaan mikä on oikea väri. Ketju on katkennut ja mustavalkoiset kuvat eivät kerro paljoa. Tummemmasta variaatiosta on kuitenkin varmemmat määritykset.

Ja sitten vähän spekulaatiota:

Vaaleamman värisen Tourangellen kaltaisia hennonpunaisia lajikkeita on ”pilvin pimein”. Niitä on sadan vuoden takaa Ranskasta ja viime vuosilta USA:sta ja kaikkea mahdollista siltä väliltä. Sekaannuksen aihetta on. Mutta mikä olisi sen tummemman pionin lajike ellei se olisi Tourangelle?

Siis: Pionikirjassa kuvattu hennonpunainen pioni voi hyvinkin olla Tourangelle, se ei mitätöi sitä tosiasiaa että tummemepikin Tourangelle on olemassa.

Tähän vielä yksi muistelus Tourangellesta vuosien takaa: Kuusi vuotta sitten oli Hollannissa eräällä viljelijällä myynnissä erä Tourangellea. Erä oli ”epäpuhdas”. Tourangellea oli kuulemma vain noin puolet.

Ostimme erän ja istutimme kaikki parisataa juurakkoa peltoon kasvamaan. Noin puolet kukista olivat vaaleita ja toinen puoli tummempia. Myyjä ei osannut sanoa mikä oli mitäkin lajiketta. Ja sitten tuli tehtyä yksi tyhmimpiä päätöksiä; kun ei täyttä selvyyttä pioneista ollut purkitimme kaikki ja myimme suoraan messu- ja kotimyyntinä halpoina tarjouspioneina värin mukaan. –Ja kuitenkin ne kaikki olivat väriin katsomatta kaikki Tourangellea.

Lukekaa myös muut artikkelit Pionien kukkien väimuutoksista yms. tässä osastossa.